Trójkąt roboczy

Większość już o nim słyszała ale tak naprawdę mało osób wie o co w tym chodzi, jak to sobie wyobrazić w swojej kuchni i po co nam to tak naprawdę.
A to jest bardzo ważna sprawa głównie dla wszystkich którzy nie tylko odgrzewają jedzenie ale dużo gotują w swoich kuchniach. Co to jest?


Nic innego jak złota zasada planowania przestrzeni kuchennej, która zapewnia funkcjonalność w kuchni bez względu na jej rozmiar i kształt. Dotyczy głównie zachowania odpowiednich odstępów między najważniejszymi miejscami pracy w kuchni czyli zlewem, kuchenką( płytą) i lodówką. 
W myśl tej zasady miejsca znajdowania się tych elementów kuchni mają być oparte na wierzchołkach trójkąta.
Zazwyczaj gotując chcemy przemieszczać się między tymi punktami, więc nie powinny być one  zbyt blisko ale nie mogą też być za bardzo od siebie oddalone. 

W jakiej odległości powinny znajdować się od siebie urządzenia w trójkącie roboczym?
Trójkąt roboczy w kuchni – optymalizujemy przestrzeń

  • odległość między lodówką a zlewozmywakiem nie powinna być większa niż 120-210 cm
  • odległość między zlewozmywakiem a kuchenką powinna wynosić około 120-210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach)
  • a lodówka powinna być oddalona od kuchenki na odległość nie większą niż: 120- 270 cm 
Z doświadczenia wiem, że w przypadku małych pomieszczeń ciężko jest sztywno trzymać się konkretnych zlecanych odległości lecz trzeba pamiętać aby były one w miarę możliwości zbliżone.
podzial-sprzetow-agd-na-strefy

Po co nam w zasadzie ten trójkąt?
 1. Dzięki temu w kuchni pracujemy logicznie ( instynktownie) :  
Przygotowując posiłki:
->  idziemy do lodówki i wyjmujemy produkty na najbliższy kawałek  blatu  
->  później musimy iść z nimi do zlewu aby je umyć przed użyciem 
->  później potrzebujemy kawałek miejsca abyśmy mogli je pokroić itp 
->  później je smażymy, gotujemy itp.
->  i aby skończyć znów potrzebujemy kawałek blatu abyśmy mogli spokojnie postawić talerz do zdjęcia tych produktów z kuchenki.
Właśnie tak pracujemy prawda? Przynajmniej powinniśmy :-P

2. Takie rozmieszczenie sprzętów sprawia że zawsze wszystko mamy pod ręką. A na pewno nie raz spotkaliśmy się z tym że nie mamy gdzie odłożyć widelca albo wędrujemy z rękami pełnymi śmieci do kosza który jest w szafce po drugiej strony kuchni niż miejsce gdzie by się przydał.

3. Taki układ kuchni pozwala nam na wydzielenie 5 stref dzięki którym praca w naszej kuchni staje się szybsza i przyjemniejsza. Podział stref jest widoczny na zdjęciu powyżej.


Aaaa..i najważniejsze : często spotykam się z odpowiedziami że "ja mam inny układ kuchni to jak mam to zrobić?" 
Ważne jest aby kierować się głównymi logicznymi zasadami naszej pracy w kuchni bo w przypadku różnych układów pomieszczenia patrzenie na rysunek powyżej może wprowadzić więcej zamieszania niż pożytku. 





Podobał ci się wpis?
Zostaw komentarz, polub go na Facebooku a jeżeli uważasz, że może się komuś przydać
poślij go dalej. :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz